2018. január 23., kedd

2018.01.23. Gyakorlás

Önálló feladatmegoldás az előző bejegyzések segítségével.

1. Hozz létre egy szövegfájlt, amiben 5 autó következő 3 adatát tárolod:
- autó gyártója és típusa
- évjárat
- futott km

2. Olvasd be a fájlt, és tárold 3 tömbben az adatokat.
3. Írj egy kiíró metódust, ami kiírja a képernyőre az egyes autók összetartozó adatait; egy sorba egy autót.
4. Írj egy paraméteres kiíró metódust, ami kiírja a főprogramban választható szám tömb adatait.
5. Írj egy függvényt, aminek segítségével a főprogram kiírja a legtöbb kilométert futott autóhoz tartozó futott km értékét.
6. Írj egy paraméteres függvényt, aminek segítségével a főprogram kiírja az ABC-ben legelöl levő autó gyártóját és típusát. (Az eredeti sorrendet a tömbben ne változtasd meg.)
7. Írj egy függvényt, ami kiszámolja a futott kilométerek átlagát.
8. Írj egy függvényt, ami egy új tömbbe átmásolja a 2000 előtti évjáratú autók évjáratát. A függvény adja vissza a főprogramnak, hogy hány adatot másolt át. Az átmásolt adatokat írasd ki a 4. feladatban megírt metódussal.
9. Írd ki egy új fájlba (info.txt) az autók összesített futott km értékét. A szöveg: „ 501234 km-t futott együtt az összes autó.” (A szám helyére a kiszámolt érték kerül.) Ne zárd le a fájlt, mert a következő feladat is abba ír.
10. Írd ki az előző fájl következő sorába azt az információt, hogy az autók között van-e legalább egy FORD. (Használd az eldöntés tételét. A kiírás szövege: „Van Ford”. / ”Nincs Ford.”) Zárd le a fájlt.

11. Vizsgáld meg az autók futott km adatait. Írd ki egy új fájlba (szerviz.txt) minden autó szöveges adatát, és mellé egy szöveget – a következők szerint. Ahol a futott km érték 100000 km fölötti, az az autó szervízbe megy. Ahol 50000 és 100000 között van, azt írod mellé, hogy karbantartás; és ami 50000 alatt van, azt kell írni, hogy nincs teendő. Ettől eltérő érték esetén jelezzünk hibát. Ezt a feladatot gyakorlásképpen kétféle módszerrel is oldd meg: egymásba ágyazott kétágú szelekciókkal, illetve többágú szelekcióval. Mindkét módszerrel kiszámolt eredményhalmaz kerüljön a fájlba.